Hívás most!

Mobil optimalizálás, mobilbarát weboldal

Mi az, hogy mobilra, tabletra vagy különböző képernyőkre optimalizálni? Mitől lesz mobilbarát egy honlap?

A mobilra optimalizálás azt jelenti, hogy mobiltelefonról nézve a képernyő méretéhez igazodik a honlap szöveges és képes tartalmi része. Kifejezetten jól olvasható a weboldal, könnyű a navigáció és a teljes weboldal áttekinthető. Jellemzői a nagy gombok, jól olvasható betűk, lenyíló, rejtett menürendszer, százalékosan változó, teljes képernyőt kitöltő képek, valamint a felesleges elemek, részek letiltása. A táblagépre optimalizálásról ugyanez mondható el.

Értem, de kell ez nekem? És ha igen, akkor milyen előnyöm lesz belőle?

Ön által is tapasztalt tény, hogy napjainkban rohamtempóban terjedtek el az okostelefonok, így egyre többen látogatják a weboldalakat mobil eszközökről, ide sorolva az okostelefonokat, táblagépeket, netbookokat, laptopokat is.

Az, hogy az Ön honlapját milyen arányban tekintik meg mobil eszközökről illetve asztali gépről, még nem tudjuk, de pl. a Google Analytics és egyéb mérő eszközökből ez is kiolvasható, így választ kapva arra, hogy fontos-e Önnek a mobilra optimalizálás. Nyilván, ha a látogatói 1%-a jön mobiltelefonról, tabletről, akkor nagy változást nem fog tapasztalni az optimalizálás elvégzése után. Azonban, ha a látogatók 30-40%-a érkezik mobil eszközökről, akkor nagy változásra lehet számítani, hiszen gondoljon bele: Ez a 30-40% Önnek egy olyan potenciális célközönsége lehetne, akik azt látván, hogy az Ön weboldala olvashatatlanul, szétcsúszva jelenik meg az eszközön, nem fognak a betűk között bogarászni, nincs erre idejük, így ellépnek az oldaláról. Ezzel egyúttal jó eséllyel lépnek át a konkurencia weboldalára, hogy onnan rendeljenek egy terméket vagy onnan kérjenek ajánlatot egy szolgáltatásra.

Ebből következik, hogy mobil optimalizálás után ez a célcsoport megmarad, kibővül a felhasználók/látogatók köre, így több ajánlatkérés, megkeresés, megrendelés érkezhet innen is.

Másik dolog, amiért jó Önnek a reszponzív weboldal: a Google keresőben lévő pozícióban is nagy szerepe van a mobil/tablet verziónak, ugyanis a Google rangsorolási faktorai közt szerepel a reszponzív kódolás. Akinek reszponzív weboldala van, a Google előrébb sorolással jutalmazza, vagyis pozitívan értékeli azt.

Érdekel a dolog. Mennyibe kerül, és hogyan tudom megrendelni?